Anason (Pimpinella anisum):
Yaz aylarında beyaz renkli çiçekler açan bir çeşit ottur, bir yıllıktır, uzunluğu 60 cm. kadardır. Memleketimizde bol miktarda yetişir. Yaprakları yuvarlak ve böbrek şeklindedir. Meyvesi (tohumu) ufaktır, kokulu ve yakıcı bir tadı vardır.
Kuru tohumları toz haline getirilir veya su ile birlikte kaynatılarak içilir. Çiğneyerek de kullanılabilir.
• Anason tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, iltihap kurutur.
• Bronşite iyi gelir, balgamını söktürür.
• Göğsü yumuşatır.
• Migren ağrılarını keser.
• Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
giderir.
• Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi
• Kusmaları ve ishali keser.
. Beyin yorgunluğunu giderir.
• Sinirleri yatıştırır.
• Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar.
• Kalbi kuvvetlendirir. Kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında etkilidir.
• Gece yatmadan bir saat önce içilerse uyku verir.
• Cinsel arzuları kamçılar.
Aynı şekilde içilmeye devam edilirse anne sütünü artırmada da iyi bir besindir.
• “Anason tohumu”, “Biberiye” ve “Sinirli ot” kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse astıma bağlı nefes darlığına şifadır. • Anason tohumu “Nane” ile beraber kaynatılıp içilirse mide bulantısını geçirir.
• Anason tohumu sinirleri yatıştırır, ağrı kesicidir, dalağı temizler. • Bebeklerde kullanılmamalıdır, çünkü beyni uyuşturur. Bunun yerine “Rezene” çayı kullanılabilir.