Andızotu (İnula helenum) (Kökleri)

Andızotu (İnula helenum) (Kökleri):

Çayırlarda, ormanlarda, dere boylarında, nemli çalılıklar arasında yetişen, bir metreye kadar sapı olan, iri ve yumuşak yapraklı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Papatyaya benzeyen sarı çiçekler açar. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Kökleriyle birlikte kök saplar Mart veya Ekim-Kasım aylarında topraktan sökülür. Taze ve etli olanlar tercih edilir. Yıkanıp iyice temizlendikten sonra parçalanır ve güneşte kurutulur.

• 1 litre suya 15 gram ufalanmış kök konur, 15 dakika kaynatılır, 2 saat demlenir ve süzülür. Yemeklerden önce sıcak olarak günde üç çay bardağı içilir.

• Bedeni güçlendirir.

• Terleticidir.

• Solunum yollarını sterilize eder.

• Mikropları öldürür.

• Tümörlerin gelişimini durdurduğu tespit edilmiştir.

• Balgam söktürücüdür.

• Akciğer iltihabında kullanılabilir.

• Solunum yolları rahatsızlıklarına karşı, “Civanperçemi” ile eşit oranda karıştırılabilir.

• Bronşit, astım ve inatçı öksürükte, boğmacada faydası çoktur. Nefes darlığını giderir.

• Nezleyi keser.

•Mideyi kuvvetlendirir.

• İştah açar, sindirimi kolaylaştırır.

• Kansızlığa iyi gelir.

• Tansiyon yüksekliğini ayarlar.

• İdrar artırıcıdır, idrar yolları iltihaplarına şifadır.

• Sarılık ve karaciğer rahatsızlıklarında çok faydalıdır.

• Safrayı söktürür, safra akışını artırır.

• Kalbe kuvvet verir.

• Hanımların ağrılı âdet günlerinde ve kısa sürmesinde şifalıdır.

• Bağırsak parazitlerine karşı etkilidir.

• Kaşıntıyı keser.

• Egzama için; Andizotu kökü toz haline getirilir, zeytinyağıyla merhem yapılır, hastalıklı cilde sürülür.

• Yüksek dozda ve aşırı kullanılırsa mide bulantısı yapabilir ve mide ağrısına yol açar. Allerjik tepkiler görülebilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur. Hamilelik sürecinde kullanılmaz.

Çocuklarda dozaj yarıya indirilmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir