At Kestanesi (Aesculus hippocastanum)

At Kestanesi (Aesculus hippocastanum):

15-20 metre uzunluğunda, kalın gövdeli bir ağaçtır. Memleketimizin her tarafında bulunur. Ayrıca park ve bahçelerde, cadde kenarlarında süs bitkisi olarak da yetiştirilir, koru da yapılır. Baharda beyazımsı çiçekler açar. Üzeri dikenli, yeşil meyvesi vardır. Meyveler olgunlaşınca yeşil renkli dikenli kabuk yarılır ve içinden bir veya üç adet parlak koyu kahverenkli tohum düşer. At kestanesi adı verilen bu meyve çok şifalıdır. Eczacılıkta iltihap giderici ilaçların yapımında kullanılır.

Sonbaharda yere düşen at kestaneleri dış kabuklarından arındırılır. ince ince kıyılır ve kurutulur.

Kurutulan at kestanesi kahve değirmeninde un gibi öğütülür. Üç sabah aç karnına bir çay kaşığı içilir. Özü çok acı olduğu için gripin kapsülüne konularak alınabilir.

İkinci bir karışım; 1-2 tatlı kaşığı at kestanesi unu veya parçaları, varsa ağacın yaprağından bir miktar alınıp üzerine 1 bardak sıcak su konulur. 1520 dakika demlendirildikten sonra tatlandırılır ve günde üç defa birer bardak içilir.

• Böbreklerde olsun, akciğerde olsun, rahimde olsun vücuttaki birçok iltihapları kurutmaktadır.

Kılcal damarların çatlamasını ve kanamasını iyileştirir. İç kanamalarda da etkilidir.

• Günde iki çay kaşığı içilirse ishali keser.

Yemeklerden yarım saat önce birer bardak su ile birer çay kaşığı yutulmaya devam edilirse kanlı basura fayda verir.

• At kestanesinin şişlik indirici etkisi vardır.

• Ödem çözücü olarak da kullanılabilir.

• Kestaneler parçalanıp kaynatılır ve bal ile tatlandırılıp içilmeye devam edilirse soğuk algınlığına ve nefes darlığına iyi gelir.

Hazımsızlığı önler.

• Kan dolaşımını güçlendirir.

• Atardamar iltihaplarını giderir.

• Damar daraltıcı özelliği de vardır; 1 kaşık at kestanesi tozu 1 bardak suya konularak içilir, günde 3 öğün tekrar edilir.

Veya 1 bardak kaynar suya 10 gram ezilmiş ağaç kabuğu konur, bir müddet bekletilir, günde birkaç bardak içilir.

• Bacaklarda meydana gelen varisler için de uygulanabilir.

• Prostatta; kestaneler haşlanır, günde 5 adet yenir.

• Flebit’te; 1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı at kastanesi tozu konur, demlemeye bırakılır, günde 2-3 bardak içilir.

• İlkbaharda ağacın körpe yaprakları toplanıp sarması yapılarak yenilebilir.

• Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir