Avokado (Persea gratissima)

Avokado (Persea gratissima):

Kışın yapraklarını dökmeyen, 8-10 metre boyunda bir ağaçtır. Sıcak iklimlerde, memleketimizde ise Antalya, Mersin ve civarında yetişir.

Bütün bitkiler arasında protein bakımından en zengin olanıdır, kalorisi çoktur. Bol miktarda E vitamini de ihtiva eder. Bu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dolaşımı düzene sokar. Ayrıca potasyum ve B6 vitamini de bulunur. Kadınlar açısından çok gereklidir.

Yapraklan kurutulur ve su ile kaynatılarak içilir.

Avokado yaprağı kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilirse, böbrek

iltihabına iyi gelir, mesane yollarını yumuşatır, kumları döker. ⚫ Böbreklerin kurumasında ve büzülmesinde şifalıdır. Böbrek iltihabı sebebiyle vazife yapamayan böbreği eski haline getirir.

• Çok iyi bir hücre koruyucudur. Hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatarak kanser riskini azaltır.

• Aç karnına birer su bardağı içilirse böbrek taşının düşmesine yardımcı olur.

• Tansiyon düşürür.

• İshali keser. Bunun için; 2 litre suya 1 avuç yaprak konur, 20 dakika kaynatılır, günde 5-6 bardak içilir.

• Damar genişletici etkisi vardır. Bunun için; 1 bardak suya 10 gram yaprak konur, 20 dakika kadar kaynatılır, günde 3 veya 5 bardak içilir.

• Safra kesesi ağrılarında; 2 litre suya 1 avuç ufalanmış avokado yaprağı konur, 20 dakika kaynatılır, sabah aç karna 2 bardak, öğle, akşam, gece yatarken ikişer bardak içilir. Faydası kısa zamanda görülür. Bu tertibe devam etmek safra kesesi iltihabına da iyi gelir.

• “Avokado”nun meyvesi de yenilir. Protein, yağ, çeşitli vitamin ve minerallerce zengindir. Karaciğer ve ve safra kesesi rahatsızlığı olanlara çok fayda verir. Mide rahatsızlıklarında yara tedavi eder, ağrı keser. Bağırsaklara yumuşaklık verir. Hamilelere, yaşlılara, çocuklara, nekahet dönemlerinde çok faydalıdır. Yüzdeki sivilce ve çizikleri tedavide etkilidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir