Çörek Otu (Nigella sativa):
Susam iriliğinde siyah tohumları olan ve mavi, yeşil çiçekler açan bir yıllık bir bitkidir. Ekin tarlalanında ve yol kenarlarında rastlanır.
Memleketimizde çok ekilir ve çok kullanılır.
Bu tohumlar tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve güneşte kurutulur. El değirmeninde çekilir veya iyice döğülür. Su ile kaynatılarak veya sıkılıp yağı çıkarılarak kullanılabileceği gibi; hamur işi yiyeceklerin üzerine serpilerek lezzet verici olarak da kullanılabilir.
• Vücuda kuvvet ve zindelik verir.
• İştah açar, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazlarını söker. • İdrar artırır.
• Bal ile yenmeye devam edilirse anne sütünü çoğaltır.
• Bal şerbeti ile içilirse böbreklerdeki kum ve taşları döker.
• “Çörek otu” ve “Nane” eşit miktarda bal ile macun yapılıp sabah akşam birer tatlı kaşığı yenmeye devam edilirse unutkanlığa çok faydası vardır.
• Toz haline getirilen “Çörek otu”ndan günde 3 defa 1 çay kaşığı içilirse uyku hastalığına iyi gelir.
Çörek otu kaynatılıp buharı ile hergün 10-15 dakika derin nefes alıp verilirse astım için de faydalıdır. Ayrıca bal ile macun yapılıp yenmeye devam etmelidir.
• Nezle için: “Çörek otu” suda ıslatılır, sonra kurutulur ve toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir.
• “Çörek otu” ve “Papatya,” zeytinyağı ile kaynatılarak felçli uzuvlar ovulursa fayda sağlar.
. • Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir Hadis-i şerif’lerinde şöyle buyurmuşlardır:
مَا مِنْ دَاء إِلا فِي الْحَبَّةِ السَّوْدَاءِ مِنْهُ سَفَاء الا السام.
“Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki kara taneciklerde (çörek otunda) onun için bir devâ bulunmasın.” (Buhârî – Müslim: 2115)
• Haftada bir kere 1 tatlı kaşığı kabukları çıkarılmış “Çörekotu” yemek sağlık açısından çok faydalıdır.