Çöven Otu (Gypsophila arrostii)

Çöven Otu (Gypsophila arrostii) (Kökleri):

Kökü ve dalları sabun katılmış gibi suyu köpürten, kalın köklü ve çok villik otsu bir bitkidir. “Sabun otu” veya “Helvacı kökü” de denilir Vadilerde, dere ve çay kenarlarında yetişir. Eylül-Ekim aylarında veya ilkbaharın ilk günlerinde kökler çıkartılır ve güneşte kurutulur. Köklerinin dövülmesinden çöven elde edilir.

Helvacılar helvayı beyazlatmak için kullanırlar.

• 1 litre suya 15 gram kök parçalanarak konur, 2 dakika kaynatılır, beklemeden süzülür. Öğle ve akşam yemeklerde birer çay bardağı içilir, fazlası zararlıdır.

• Böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarını gidermeye yarar, karaciğeri çalıştırır.

• Terletir ve idrar söktürür.

• Vücuda rahatlık verir.

• Ateş düşürür.

• Zayıflatıcıdır.

• Kanı temizleyerek ciltteki sivilcelerin geçmesini sağlar.

• Nefes darlığına da iyi gelir.

• 3 gram yutulan çöven tozu hanımların aybaşı kanamalarını söktürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir