Çöven Otu (Gypsophila arrostii) (Kökleri):
Kökü ve dalları sabun katılmış gibi suyu köpürten, kalın köklü ve çok villik otsu bir bitkidir. “Sabun otu” veya “Helvacı kökü” de denilir Vadilerde, dere ve çay kenarlarında yetişir. Eylül-Ekim aylarında veya ilkbaharın ilk günlerinde kökler çıkartılır ve güneşte kurutulur. Köklerinin dövülmesinden çöven elde edilir.
Helvacılar helvayı beyazlatmak için kullanırlar.
• 1 litre suya 15 gram kök parçalanarak konur, 2 dakika kaynatılır, beklemeden süzülür. Öğle ve akşam yemeklerde birer çay bardağı içilir, fazlası zararlıdır.
• Böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarını gidermeye yarar, karaciğeri çalıştırır.
• Terletir ve idrar söktürür.
• Vücuda rahatlık verir.
• Ateş düşürür.
• Zayıflatıcıdır.
• Kanı temizleyerek ciltteki sivilcelerin geçmesini sağlar.
• Nefes darlığına da iyi gelir.
• 3 gram yutulan çöven tozu hanımların aybaşı kanamalarını söktürür.