Defne Ağacı (Laurus nobilis):
Sert ve oval yapraklı bir ağaçtır, kışın yapraklarını dökmez, hoş kokuludur. Boyu üç metreye kadar yükselir. Güneşli yerlerden hoşlanır. Park ve bahçelerde, mezarlıklarda, cami önlerinde, cadde kenarlarında çok rastlanır. Mart ve Nisan aylarında sarı çiçekler açar. Defne, gövde çelikleriyle çoğaltılır.
Meyvelerinden istifade edilmek isteniyorsa, Eylül veya Ekim aylarında toplanarak gölgede ve havadar yerlerde kurutulur. Su ile kaynatılarak veya bal ile tatlandırılarak ilaç yapılır.
• Kan dolaşımını tanzim eder.
• İştah açıcıdır, hazmı kolaylaştırır.
• 100 gram defne yaprağı 1 litre suda kaynatılarak günde 2-3 bardak içilirse; nezle ve gribe, her türlü soğuk algınlığı ağrılarına karşı faydası görülür.
• Ateş düşürür.
• Halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir.
• Romatizma için de şifadır.
• Defne yaprakları ağızda çiğnenirse ağız kokusunu giderir. • Defne tohumu dövülüp bal ile macun yapılıp, doğuma bir hafta kala günde 3 çay kaşığı yenirse; doğum sancılarını hafifletir, doğumu kolaylaştırır ve çabuklaştırır.
Bu macundan sabah akşam ceviz kadar yenirse karaciğeri tedavi eder.
Bir-iki defne yaprağı pirinç, fasulye, nohut, mercimek gibi kuru gıdaların içine konursa onlanın kurtlanmasını önler.