Deniz Üzümü (Ephedra campylodica):
Memleketimizin hemen hemen her yerinde, bilhassa Karadeniz sahillerinde yetişen; bir-iki metre yüksekliğinde, ince gövdeli, uzun ömürlü, çalı görünümünde bir bitkidir. Otuz beş kadar çeşidi vardır. Ağustos-Eylül ayları arasında çiçek açar, sarı veya kırmızı renkteki meyveleri Ekim ayında olgunlaşır.
Dalları su ile kaynatılarak, meyveleri ise yenilerek şifa elde edilir. • Sabah ve akşam yemeklerden önce, birer çay kaşığı bir bardak suda kanıştırılarak içilir. Beş dakika kaynatılarak da içilebilir.
• Damarları büzerek kan basıncını yükseltir.
• Düşük tansiyon için faydalıdır.
• Astım, Bronşit, Rinit, Saman nezlesi ve Sinüzit’te çok faydalıdır. • Yaprak ve meyveleri “Ihlamur” ile kaynatılarak içilmeye devam edilirse terletir ve ateş düşürür.
• Romatizma ağrılarını dindirir.
• Hiçbir yan tesiri olmamasına rağmen az kullanılmalıdır.