Ihlamur (Tilia cordota)

Ihlamur (Tilia cordota):

Serin ve nemli topraklarda yetişen, hızla büyüyen ve otuz metreye kadar yükselebilen, kışın yapraklarını döken bir gölge ağacıdır. Tohumuyla, gövde çelikleriyle ya da filizlenen köklerinin ayrılıp dikilmesiyle çoğaltılır.

Ihlamurun Haziran-Temmuz aylarında açan sarımsı ve güzel kokulu çiçekleri toplanarak gölgede kurutulur. Güneş gören çiçekler, koku ve etkilerini büyük ölçüde kaybeder.

Yalnız çiçekleri kurutulan ıhlamur birinci kalite, çiçek yaprağı ile birlikte bulunan ıhlamur ise ikinci kalite olarak değerlendirilir.

Büyük bir avuç çiçek yıkanarak 1 litre suya atılır. Kaynamaya başlar başlamaz ateşten çekilir ve süzülerek günde 3-4 fincan içilir.

• Yatmadan önce bir bardak ıhlamur çayı içmek, rahat bir gece geçirmeyi sağlar.

• Sinirleri kuvvetlendirir, sinir sistemindeki gerginliği azaltır.

• Rahatlatıcı, yatıştırıcı ve uyku vericidir.

• Kanı temizler, kan dolaşımının normal olmasını sağlar, damar sertliğini önler.

Kansızlığı giderir.

• Vücudun direncini artırır.

• Ter söktürür, vücuttaki zehirleri dışarı atar.

• Göğsü ve bronşları yumuşatır.

• Grip ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderir.

Astım rahatsızlığı olanları rahatlatır.

•Kalp yetersizliğine faydalıdır.

• Damar kireçlenmesini önler.

• Böbrekleri ve mesaneyi temizler, idrar söktürür.

• Mide ifrazatını artırır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. • Kadınların aybaşı öncesi gerginliklerini giderir, aybaşı sancılarını azaltır.

• Saç dökülmesini önler.

• Alışkanlık yaparak şifa etkisini kaybetmemek için sağlıklı zamanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.

Ihlamur çayı içine “Kuşburnu” koymamalıdır. Çünkü kuşburnu balgamı söktürmeyerek iyi sonuç alınmasını önler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir