Kara Hindiba (Taraxacum officinale)

Kara Hindiba (Taraxacum officinale) (Kökleri):

Kara Hindiba’nın diğer bir adı da “Arslandişi”dir. Nisan ve Mayıs’ta bahçe ve yol kenarlarında, tarla kıyılarında, çayır ve çimenlerde, hendeklerde yetişen, bir metreye kadar yükselebilen otsu bir bitkidir. Çok ıslak yerleri sevmez. Kökü çok yıllıktır. Sapı ve dalları yoktur. Toprağın üstünde yaprağı görülür, çiçekleri altın sarısıdır. Çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Çiçeği koparılınca süt çıkar.

Kökleri daha kuvvetlidir. Yaprakları parçalı ve tüylüdür, ilkbaharda toplanır. Kökleri ise sonbahar aylarında topraktan çıkarılır ve boylamasına parçalara bölünerek yıkanmadan gölge ve havadar bir yerde kurutulur, hava almayan kaplarda saklanır.

Bahçe ve bostanlarda sebze olarak yetiştirilmektedir. Yaprakları kar altında bile gelişir.

• 1 bardak sıcak suya toz halde 1-2 çay kaşığı kök konur, öğle-akşam yemekte birer bardak içilir. Tadı hafif acımsıdır, fakat rahatsız edici değildir.

• Güçsüz ve bitkin kişilere güç kazandırır.

• Karaciğer yetersizliğine ve karaciğer tembelliğine iyi

gelir. • Kan temizleyici etkisi sayesinde romatizmada yardımcı olur.

Uykusuzluğa karşı olumlu etkisi vardır.

• Hazımsızlığı giderir.

• Safra taşı, vücudun su tutması, Ödem’de şifadır.

• Müzmin pekliğe iyi gelir.

• Kolesterol yüksekliği için faydalıdır.

• İdrar yolları iltihabı tedavisinde şifalıdır.

• Çok güçlü bir idrar söktürücüdür.

Kanı temizler, kan yapar.

• “Ceviz yaprağı” ile kaynatılıp içilmeye devam edilirse şekeri düşürür. • Yaprakları A ve C vitamini bakımından zengindir. Şurubu yapıldığı gibi, yeşil iken salatası da yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir