Kayın Ağacı (Fagus sylvatica) (Genç Dal Kabukları):
Nemli topraklarda gölgede yetişen, kış aylarında yapraklarını döken güzel görünüşlü bir orman ağacıdır. Kabukları halka halka, dalları salkım gibidir. Kökleri orta derinliğe kadar iner.
Yaprağı ve kabukları kullanılır.
• 1 bardak sıcak suya ufalanmış halde 1 tatlı kaşığı konur, günde 2-3 çay bardağı içilir.
Vücut ve bilhassa Akciğerler için antiseptik olup, nöbet ve Akciğer rahatsızlıklarında faydalıdır. Müzmin bronşit tedavisinde kullanılır.
• Romatizma’ya iyi gelir.
• Kabızlığı gidermede, kıl kurtlarını temizlemede çok işe yarar.
Kayışkıran Otu (Ononis arvensis) (Kökleri):
Boş arazilerde kırlarda, bayırlarda, kurak yerlerde, çalılıklar arasında yetişen; yarım metre yüksekliğinde, dikenli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Haziran-Ağustos aylarında pembe çiçekler açar. Kökü kalın ve uzundur.
Kökler bahar aylarında veya meyvelerin olgunlaşmasından sonra EylülEkim aylarında topraktan sökülür ve dilimlenerek kurutulur.
• 1 bardak ılık suya toz halinde 1-2 kahve kaşığı koyup, yemeklerden önce içilir.
• İkinci bir karışım; 30 gram kadar kökü 1 litre suda kaynatılır, sabah akşam sıcak sıcak birer bardak içilir.
• Vücudu terletir ve bol idrar söktürür, tuzu atar. İdrar yolları enfeksiyonları ve karaciğer için faydalıdır.
• Kanı temizler.
• Vücuda rahatlık verir.
• Böbrek iltihaplarında, mesane yolları iltihabında kullanılır, kum ve taşlanının düşürülmesine yardım eder.
• • Ağızda gargara yapılırsa anjine iyi gelir.