Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua):
10 metre kadar yükselebilen, kışın yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde, Torosların eteklerinde çok yetişir. Yaz aylarında yeşilimsi renkli çiçekler açar. Boynuz şeklinde meyveleri vardır, meyvelerin içinde çekirdekler sıralanmıştır.
Çekirdekleri dövülerek toz haline getirilir.
1 bardak sıcak suya veya süte 1 tatlı kaşığı konur, günde 2 veya 4 bardak içilir.
• Mide ve bağırsak hastalıklarında şifalıdır. Göğsü yumuşatır, balgam söktürür ve bronşları boşaltır. Müzmin öksürük için de şifadır.
• Süt çocuklarının mide ve bağırsak bozukluklarında kullanılır.
• Kansızlığa, unutkanlığa, kilo vermeye faydalıdır.
• Cinsi gücü artırır.
• İshali keser.
• Pekmezle yenirse idrar söktürür.
• Su ile kaynatılarak siğillere sürüldüğünde geçirir.
• Devamlı yenildiğinde basura iyi gelir.
• Keçiboynuzu kurutulup çerez olarak tüketilebilir. Yaprakları ve dal kabukları da kurutulup, su ile kaynatılarak kullanılabilir.
• “Harnup” ismiyle yapılmış pekmezi gayet şifalıdır.