Kimyon (Carum carvi):
Yabanî halde ekin tarlalarında yetişir, güneşli sıcak bölgeleri sever. Bir yıllık duyarlı otsu bir bitkidir. Yarım metre civarında boyu vardır. İlkbaharın sonlarında ılık günlerde ekilen tohumlarıyla çoğaltılır. Mayıs Haziran aylarında pembe çiçekler açar. Oval şeklindeki küçük meyveleri olgunlaşınca toplanır ve kurutulur, sonra da değirmende çekilerek toz haline getirilir. Baharlı lezzeti ile şifalı bir baharattır.
• Kimyon çayı, 3-4 gram kimyon tohumunun 1 bardak su içinde 15 dakika kaynatılması sureti ile yapılır.
• İştah açar, hazımsızlığı giderir.
• Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler, birikmiş gazı söktürür. .
• Sinirleri yatıştırır
• Terletici etkisi vardır.
• Yüksek tansiyonu düşürür.
• Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
• Balla şerbet yapılıp içilmeye devam edilirse anne sütünü artırır.
• Sirke ile karıştırılıp buruna çekilirse burun kanamasını geçirir.
• “Kekik le kaynatılıp ağızda gargara yapılırsa diş ağrısını geçirir.
• Kimyon sütle kaynatılıp içilirse müzminleşmemiş apandist krizi geçer, bir daha gelmez.