Nane (Mentha piperita):
Nemli ve gölgelik yerlerde, bahçelerde yetişen güzel kokulu ve çok yıllık otsu bir bitkidir, yirmi beş kadar çeşidi vardır. Memleketimizde yedi çeşidi yetişir. Başak biçiminde çiçekleri vardır, kökleriyle yayılarak çoğalır.
Çiçek açmadan veya çiçek açma zamanı, yaz sonu ile sonbahar başında yaprakları toplanır, çok sıkmadan demetler hâlinde bağlanır, gölge ve havadar yerlere asılarak kurutulur.
• Nanenin tazesi de kurusu da yemeklerde baharat olarak kullanılır. • Nane çayı; bir kahve kaşığı nanenin 1 bardak su içinde bir taşım kaynatılması ile elde edilir.
Hazmı kolaylaştırır.
• Karaciğer yetersizliğini giderir.
• Safra akışını düzenler.
• Dimağa kuvvet verir.
• Yüksek ateşin düşürülmesinde yardımcıdır.
• Nefes almayı kolaylaştırır.
• Grip, Astım, Bronşit ve öksürükte, soğuk algınlığında, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır.
• Sinirleri güçlendirir.
• Cilde enerji, canlılık ve yoğun bir ferahlık hissi verir.
• Mide bulantısını geçirir, kusmaları önler, iyileşmeyi çabuklaştırır.
• Hamilelik ve yolculuklardaki mide bulantısını bastırır.
· İshale etkilidir.
•Kalbi kuvvetlendirir.
• Anne sütünü artırır.
• Hanımlarda âdet günlerinin intizamlı ve ağrısız olmasını sağlar.
• Limon ile kaynatılıp sıcak sıcak içilirse; mide ağrılarını keser bağırsak spazmını giderir.
• 1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı kuru nane atılıp 5 dakika sonra içilirse hıçkırığı keser.
• Yaprakları ağızda çiğnenirse, ağız kokusunu yok eder.
• Sütün içine nane katılırsa kesilmesini önler.
• Nanenin bu sayılan şifalı etkilerinden daha çok faydalanmak için, taze yapraklarından su ile damıtılarak elde edilen “Nane ruhunu kullanmak gerekir. Piyasada satılan nane ruhundan kesme şekerin üzerine birkaç damla damlatılarak yenir.
Hiçbir yan etkisi yoktur.
• Mide ülseri ve Gastrit’i olanlar fazla kullanmamalıdırlar. Fazla kullanılması bulantı yapar.