Ökseotu (Viscum album)

Ökseotu (Viscum album):

Asalak olarak yetişen bir bitkidir. Halk arasında “Burç”, “Gökçe”, “Gövelek” gibi adlarla tanınır. Çam, göknar, ardıç, söğüt, kavak, ıhlamur, meşe ve zeytin, elma, armut, badem ve kayısı… gibi meyve ağaçlarının yüksek dalları üzerinde gelişir ve öbek hâlinde bulunur, ağacın özsuyunu emerek beslenir. 30-100 cm. kadar boy sürebilir. Yüzü aşkın çeşidi vardır. Yaprağı zeytin yaprağına benzer, kışın yaprağını dökmez, sarımsı renkte çiçekler açar.

Parlak meyveleri nohut büyüklüğündedir ve cama benzer, içi kaygan ve yapışkandır. Bu beyaz yapışkan madde insanlar için zehirli olmasına rağmen onları iştahla yiyen kuşlara hiçbir zararı dokunmaz. Ardıç kuşları bu meyveleri çok severler. Kuşlar, bitkinin yapışkan tohumunu gagalarına alıp dallara sürterek veya kursaklarında yumuşattıkları meyve çekirdeklerini dalların üstüne dışkılayarak yeni bitkilerin kök salmasını ve çoğalmasını sağlarlar.

Yalnızca Ekim başından Aralık ortasına kadar ve Mart-Nisan aylarında bitki çiçeklenirken, yani meyveleri olmadan önce, yaprak ve ilk saplar toplanır. Bu zamanın dışında şifalı güce sahip değildir. Gölge ve havadar bir yerde kurutulduktan sonra ince ince kıyılır, tekrar 2-3 gün boyunca kurumaya bırakılır. Daha sonra hava almayan kaplarda saklanır. Meyveler sağlığa zararlı zehirli maddeler ihtiva eder, ama yaprak ve saplar zararlı değildir.

Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ökseotu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, 10-12 saat demlendirildikten sonra süzülür ve ılıklaştırılarak içilir.

Acil durumlarda, aynı miktar bitki aynı miktar kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 1-3 bardak içilebilir. Uzun süreli tedavilerde, sabah ve akşam saatlerinde içilen yarımşar bardak çay da yeterli olabilir.

• Şifalı özelliği çok eski çağlardan beri bilinir. Şifalı bitki olarak en önde gelen özellikleri, kalbi güçlendirici, kan basıncını dengeleyici ve kan dolaşımını düzenleyici etkileridir. En etkili kalp ve kan dolaşımı ilâcıdır.

Bitkide, bünye düzenini normalleştiren maddeler bulunduğu için, yüksek tansiyon aşağı çekilirken, alçak tansiyon da yükseltiliyor. Böylece, rahatsız olan kalp rahatlıyor ve görevini rahatça yapabiliyor.

• Damar çeperlerindeki kireçlenmeyi azaltır, damar sertliğine karşı başarıyla kullanılabilir.

• Yüksek veya alçak kan basıncından kaynaklanan baş ağrılarına iyi gelir.

• Sinir sistemini yatıştırır ve güçlendirir.

Epilepsi (Sara) hastalığına karşı etkilidir.

.• Tümör gelişimini durdurucu özelliğindan dolayı kansere iyi gelir.

• Kulak çınlamasına karşı etkilidir.

• Menopoz dönemine âit sıkıntılar için etkilidir.

• Bedenin savunma gücünü arttırdığı görülmüştür.

Bol idrar söktürür.

Dölyatağını güçlendiricidir.

• Geciken veya gerçekleşmeyen âdet kanamalarına karşı çok etkilidir. Âdet görme düzensizlikleri önlenmiş olur.

Soğuk olarak buruna çekildiğinde, burun kanamasını durdurur. İçyağı ile karıştırılarak merhem haline getirildiğinde, donuklarda dıştan başarıyla kullanılır.

• Pankreas üzerindeki etkisi çok büyüktür. Ara verilmeden sürdürülen çay kürü sayesinde, şeker hastalığını meydana getiren dengesizlikler ortadan kalkar.

• Hormon dengesinin bozuk olduğu hallerde çok faydalıdır.

• Taze bitki özsuyu, kadının kısırlığına da yardımcı olabilir. Taze Ökseotu sap ve yaprakları güzelce yıkanır, ince ince kıyılır ve nemli durumdayken mikserde suyu sıkılır. Bir miktar suyun içine bu özsudan 25 damla konur, kahvaltıdan yarım saat önce ve yatmadan önce alınır.

• Yılda altı haftalık bir “Ökseotu kürü” uygulaması tavsiye edilir.

İlk üç hafta boyunca günde 3 bardak, iki hafta boyunca günde 2 bardak ve son bir hafta boyunca da günde 1 bardak ökseotu çayı içilmelidir. Bu kürden sonra kan basıncı ve kan dolaşımı normalleşmiş olur.

Yarım tatlı kaşığı ince ince kıyılmış ökseotu, orta boy bir bardak soğuk suda 10-12 saat demlendirildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Çay gün boyuna yayılarak yemeklerden önce ve yemek aralarında yudumlanarak yavaş yavaş içilir. Kullanım kolaylığı bakımından, günlük çay miktarı bir kerede demlenir ve temiz bir termosta muhafaza edilir.

• • Meyveleri insanlar için zehirlidir ve kesinlikle içten kullanılmamalıdır! Tavsiye edilen dozajların dışına çıkılmadıkça herhangi bir yan etkisi yoktur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir