Öksürükotu (Tussilago farfara) (Yaprakları ve Çiçekleri):
Memleketimizde gevşek topraklarda, işlenmemiş tarlalarda, çakıllı zeminlerde, mezbeleliklerde, dere kıyılarında ve nemli tepe sırtlarında, çıplak bayırlarda yetişen, geniş yapraklı, çok yıllık otsu bitkidir. 20 cm. kadar boy sürebilen bitkinin küçük çiçekleri, ilkbaharın başlangıcında bütün bitkilerden önce açmaya başlar. Çiçekleri yapraklarından önce görünür ve uzun sap üzerinde tek tek sarı renkli olarak açar. Arılar ve böcekler ilk gıdalarını onlardan alırlar. Bitki, döktüğü küçük tohumlarla çoğalır, bulunduğu toprağı sarabilir. Hemen hemen kokusuz ve acı lezzetlidir.
Bitkinin çiçekleri Nisan’da tam açmadan önce toplanıp gölgede kurutulur. Haziran-Temmuz aylarında toplanan yapraklar da ayrıca kıyılır ve gölgede kurutulur, her ikisi de kuru ve havadar yerlerde korunur.
1 bardak kaynar suyun içine 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak+çiçek karışımı konulur, 10 dakika süre ile demlendirilir. Bu şekilde günde 3 defa Sıcak olarak birer bardak içilir.
Kuru yapraklar süt ile kaynatılırsa daha etkili olur.
• Solunum yolları rahatsızlıklarında göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. ⚫ Uzun süreli öksürüklerde gün boyunca sık sık balla tatlandırılmış öksürükotu çayı içilmelidir.
• Balgam söktürür.
• Kronik ve akut bronşite, nezle ve gribe karşı etkilidir.
• Astım, Nefes darlığı, Bronşit ve soğuk algınlığındaki şikayetleri geçirir.
Öksürükotu çiçek veya yaprak buğusu, krizli ve boğucu nefes alma zorlukları ile birlikte görülen kronik bronşitlerde gün boyunca pek çok kere solunursa kısa sürede büyük bir rahatlama gösterir.
• İdrar söktürür.
• Ağnılan giderir.
⚫ Sinirleri yatıştırır.
• Vücuda kuvvet verir.
⚫ Düzensiz ve ağrılı âdet hallerinde rahatlama sağlar.
• Taze sıkılmış bitki özsuyu kulağa damlatıldığında, kulak ağrılarına iyi gelir.
• Körpe yapraklar ezilerek hazırlanan lâpa, çıban ve yaraların üzerine dıştan uygulanırsa iyileştirici olur.
• Normalde herhangi bir yan tesiri olmamasına rağmen uzun zaman kullanılmamalıdır.