Şahtere (Fumaria officinalis):
30-40 cm. boyunda, boz-yeşil renkli, bir yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri mor renklidir. Yol kenarlarında ve kırlarda rastlanır, Mayıs ayı sonlarında çıkmaya başlar, ömrü kısadır. Haziran-Temmuz döneminde çiçeklenme zamanında dalları ile birlikte toplanır. Gölge ve havadar bir yere demetler halinde asılarak kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır. Kurusu çabuk döğülür.
• Toz halindeki Şahtere’nin 1 çay kaşığı öğle yemeğinde, bir çay kaşığı da akşam yemeğinde yenir.
• Bir başka terkip: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış şahtereotu, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 10 dakika kadar demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay içilir.
• Vücudu terletir, zehirleri dışarı atar.
• İdrar söktürücüdür.
• Kan temizleyicidir.
• Karaciğer ve safra kesesi üzerinde çok etkilidir. Safra miktarını artırır, hazmı kolaylaştırır. Safra taşını eritir. Bunlara bağlı olarak Migren ve baş dönmesini giderir.
• Özellikle ağrılı mide bulantısının en iyi ilâcıdır, hemen etkisini gösterir.
· Bağırsak tembelliğinde kullanılır.
• Damar sertliğini önler.
• Tansiyonu düşürür.
• Bedeni zararlı maddelerden temizleyerek deri hastalıklarına karşı da çok başarılı olur. Sedef hastalığına, egzamaya, sarılığa iyi gelir.
• Şahtere’nin özsuyu kına ile merhem yapılır egzamaya haricen sürülür.
• Yüksek dozajlar karın ağrısına yol açabilir. Şahtere otunun bilinen başka bir yan etkisi yoktur.