Şimşir (Buxus sempervirens) (Yaprakları):
Çalı veya ağaç halinde, yaprakları her zaman yeşil, odunsu bir bitkidir. Kireçli ve taşlı topraklarda daha çok yetişir. Bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Şifası yapraklanında ve dallarındadır.
Toz halde günde 1 çay kaşığı yemekte yenir.
• Terletir, ateş düşürür ve vücudu rahatlatır.
• Safra kesesi ve safra kanalını sterilize eder. Safra miktarını artırır.
• Hazmı kolaylaştırır.
• Karaciğeri güçlendirir.
• Sarılık ve karaciğer iltihaplarını giderir.
• Romatizmada, eklem romatizmasında, sinir bozukluklarında ve Sara’da çok faydalıdır.
• Solunum bozukluklarına iyi gelir.
• Şimşir yaprağı ve taze dalları kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilmeye devam edilirse kanı temizler.
• Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.