Söğüt (Salix alba)

Söğüt (Salix alba):

Söğüt sulak yerlerde ve bilhassa dere kenarlarında yetişen boylu veya bodur bir ağaçtır. Yeşil sarı çiçekler açar. Kışın yaprak döker. Memleketimizde otuz beş kadar türü vardır.

• 2-5 yaş arasındaki söğüdün dallarının kabuğu soyularak alınır ve güneşte kurutulur. Toz haline getirilerek veya su ile kaynatılarak içilir, lezzeti acıdır. Aspirin’in esas ham maddesi Söğüt’tür.

Söğüt’ün ayrıca yaprakları ve kökleri de aynı maksatla uygulanabilir.

• 1 bardak sıcak suya toz halinde bir tatlı kaşığı karıştırılır. Her öğün yemekte birer bardak içilir.

• Diğer bir terkip: 40 gram kuru kabuk 1 litre suda, yarısı kalıncaya kadar kaynatılır ve günde 3-4 fincan içilir.

• Eklem ağrılarında, romatizmalarda, ateş nöbetlerinde, gripte, sırt ağrılarında, migrende çok fayda verir.

. Uykusuzluğu giderir, sinirleri yatıştırır.

. Aybaşı kanamalarını düzenler.

• 5 gram söğüt yaprağı bir cezvede kaynatılıp yatmadan bir saat önce içilirse iyi uyku verir. Bir miktar da “Oğul otu” katılırsa etkisi daha fazla olur.

• Sedef hastalığında; 1 bardak suya 20 gram söğüt yaprağı, ağaç kabuğu veya kökü konur, 10 dakika kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

• Sigarayı bırakabilmek için; kurutulmuş söğüt yapraklarından sigara yapılıp içilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir