Zencefil (Zingiber officinale)

Zencefil (Zingiber officinale):

Sıcak iklimli tropikal memleketlerde yetişen, çok yıllık bir bitkidir. Toprak üzerine yayılıp büyüyen gövdesi boğumlu boğumludur. Baharat olarak gövdesi kullanılır. Beyazımsı sarı renkte ve yakıcı tattadır.

Zencefil tozu veya dilimlenmiş kök parçalardan 1 tatlı kaşığı 1 bardak suya konulur. Önce kaynama noktasına kadar ısıtılır, sonra kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynatılır ve tatlandırılarak yemeklerden önce çay gibi içilir.

açar.

• Mideyi kızdırır, sindirim salgılarını artırır, hazımsızlığı giderir, iştah

• Tükürük ifrazatını fazlalaştırır.

• Kılcal damarlardaki dolaşımı hızlandırır.

• Hafızayı kuvvetlendirir.

• Vücudu terleterek soğuk algınlığının çabuk iyileşmeşini sağlar.

• Mide bulantısını bastırır, kusmayı önler.

• İshali keser.

• İdrar söktürür.

• Ses kısıklığına iyi gelir.

artırır. • Bal ile macun yapılıp yutulursa öksürüğü keser, iktidarı ve meniyi

• Kaynatılmış salep üzerine zencefil ekilerek içilirse, her türlü öksürük için faydalıdır.

• Hiçbir yan etkisi yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir