Yabani Hindiba (Cichorium inthybus) (Kökleri):
Islak çayırlarda bol miktarda yetişir. Ekilmemiş tarlalarda, bahçelerde, yol kenarlarında, bayır sırtlarında rastlamak da mümkündür. Mayıs ayında parlak çiçekler açar.
Yaz sonunda toprak üstü kısmı kurur, kökü uzun ömürlüdür. Her sene kökten yapraklar sürer. Kökleri sonbaharda topraktan sökülür ve gölgede kurutulur.
1 litre suya 20 gram kıyılmış kök konur, 10 dakika kaynar, 1 saat demlenerek süzülür. Yemeklerde birer çay bardağı içilir.
Karaciğeri çalıştırır ve kabızlığı giderir.
• Vücuda kuvvet verir.
• Kanı temizleyerek ciltteki sivilceleri geçirir.
• İdrar söktürür.
• İştah açar.
• Ödem ve karında su toplanmasında, böbrekteki kum ve taşın temizlenmesinde, albüminde, bronşit ve astımda faydalıdır.
Zeytin yağı ile beraber kaynatılıp içilmeye devam edilirse kandaki şekeri düşürür.
• Güçsüzlük için; hindibanın çiçekleri açtığında, taze çiçek saplarıyla iki haftalık bir kür uygulanmalıdır. Günde on tane çiçekli sap toplanır, iyice yıkandıktan sonra çiçekler koparılarak atılır ve saplar yavaş yavaş çiğnenerek yenir. Güçsüz ve bitkin kişiler, bu hindiba kürü sırasında bedenlerinin yepyeni bir enerjiye kavuştuğunu hissederler