Centiyane (Gentiana lutea)

Centiyane (Gentiana lutea) (Kökü):

Temmuz-Ağustos aylarında sarı renkte çiçekler açan, ortalama bir metre kadar boyunda, kalın köklü bir bitkidir. Memleketimizin dağlık bölgelerinde, hususiyetle Uludağ ve Bozdağ’da yetişir.

Kökleri çok yavaş büyüdüğü için 4-5 yıllık bitkilerin kökleri sonbahar veya kış aylarında çıkarılarak temizlenir, dilimlenir ve sermek suretiyle önce güneşte sonra gölgede ağır ağır kurutulur. Bu kuru kökler tozlaştırılarak veya su ile kaynatılarak içilir. Acımsı bir tadı vardır, çok şifalıdır.

• 1 bardak suya 1 çay kaşığının ucu kadar konulur, günde 1-2 defa

içilir.

Karaciğeri güçlendirir, karaciğer için çok faydalı bir bitkidir. • Acı tadı sayesinde sindirim sistemindeki sinir uçlarını uyararak iştah açar, hazmı kolaylaştırır,

• Mide yanmasını ve mide ekşimesini giderir.

• Vücuda kuvvet verir.

• Ateş düşürür.

• Alyuvarları artırır. Kansızlığa, takatsizliğe ve kalp rahatsızlığına karşı çok iyi bir devadır.

Kansızlık için “Centiyane kökü” kuru üzümle kaynatılıp içilmeye devam edilmelidir.

• “Civanperçemi” ve “Kantaron”la beraber kaynatılan “Centiyane kökü, balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse mide ağrısını keser, mide ekşimesi için iyi gelir.

“Centiyane kökü”nün tozu, iyi olmayan iltihaplı yaralara serpilirse tedavi eder.

• Bunama durumlarında; 1 kilo sirke içine 1 avuç “Centiyane” çiçeği konur, 10 gün bekletilir, sabah-akşam 1 fincan içilir.

• Hamile kadınlar kullanmaktan sakınmalıdırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir