Civanperçemi (Achillea millefolium):
Memleketin her tarafında, kurak yerlerde, otlak arazide kendi kendine yetişir Dallarının ucunda beyaz renkli çiçekler açar. Sürüngendir, bulunduğu yerde yayılarak çoğalar. Dayanıklı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Halk arasında “Binbiryaprak otu”, “Haydutotu”, “Kandil çiçeği” ve “Siporiş” olarak da bilinir.
Haziran-Ağustos aylarında dallar ve çiçekler tam açılmadan önce yapraklarla birlikte toplanır ve gölgede kurutulur, torba veya balya halinde paketlenir. Yaş iken de kullanılabilir. Yaş iken kullanmak daha etkilidir.
Bahçede ve ev balkonunda saksı içinde de yetiştirilir.
30 gram kadar civanperçemi 1 litre suda 20 dakika kaynatılır ve süzülür. Günde üç öğün yemeklerden sonra birer kahve fincanı içilir. İçine bal veya şeker katılmamalı, balı yanında ayrıca yemelidir.
Bu çayın güneş görmeyen yerde bekletilmesi gerekir, aksi takdirde kararır ve bozulur.
Kaynatılmadan bal ile karıştırılarak ekmeğin arasında da yenilebilir. Süzme poşet çayı olarak piyasada bulunmaktadır.
Sağlık için yıl boyunca sürekli olarak günde 1 bardak taze demlenmiş civanperçemi çayı soğutulmadan içilmeli, ihmal edilmemelidir.
Çok etkili ve zararsız bir bitkidir, birçok derde devâdır, hiçbir yan tesiri
yoktur.
• Acı tadı ile mideyi uyarır, iştah açıcıdır, hazmı kolaylaştırır. Mide hastalıklarının en iyi ilâçlarından birisidir. Az “Pelin otu” ile birlikte demlenip balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içilmeye devam edilirse; mide ülserine, mide ekşimesine ve gastrite iki veya üç ay gibi bir sürede fayda verir. Mide ağrılarını geçirir.
Bu karışım Astım için de çok faydalıdır, bronşları açar.
• İyi bir terleticidir.
• Kuvvet vericidir.
• Kılcal damarların genişlemesiyle meydana gelen yüksek tansiyonu düşürür.
Soğuk algınlığı, nezle ve grip için en iyi ilâçlardan birisidir. Bunun için tek başına veya “Çörekotu” ile kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
• Kan dolaşımını artırarak ve düzenleyerek vücuda zindelik verir. Kalp çarpıntısını giderir.
Kalp ağrıları için şifadır.
• Sürekli civanperçemi çayı içilerek migren tümüyle tedavi edilebilir. ⚫ Bol idrar söktürür, mide ve bağırsak gazlarını giderir. •
• Prostat’ın en iyi devasıdır.
• Ağnı kesici ve spazm çözücü özelliği vardır.
• İçinde bulunan potasyum, böbreğin çalışmasına yardımcı olur. Bunun için de “Çörek otu” ile beraber kaynatılıp içilmelidir.
• Sinirleri kuvvetlendirir.
• Sindirim sistemini düzenler.
• Bağırsak gazlarının çıkarılmasına karşı çok faydalıdır.
Bağırsakları çalıştırır.
Bağırsak iltihabını geçirir.
• Safra kesesi rahatsızlıklarına çok iyi gelir.
. İshali tedavi eder.
• Damar sertliğinde ve damar kramplarında etkilidir.
• Tek başına ya da “Pelin otu” ile demlenip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse bütün iltihaplara karşı faydalıdır.
• Basuru önler. Bunun için de az pelin otu ile birlikte demlenerek içilmeye devam edilmesi gerekir.
2. bir terkip; 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı bitki konur, süzülmeden 10 dakika bekletilir, suyuna pamuk batırılır. İçeride de varsa pamuk içeriye sokulur. Gece yatarken kullanılmalıdır. 1 hafta içinde memeler ufalanır, zamanla kaybolur.
3. bir terkip; taze civanperçemi sıkılır, elde edilen sıvıya bir bez batırılır, basur memelerinin üzerine konulur.
Kadınların aybaşı düzensizliklerinde, âdet görme rahatsızlıklarında, rahim kanamalarında kullanılır. Bunun için de tek başına veya “Çörek otu” ile birlikte kaynatılıp, bal ile tatlandırılarak içilmeye devam edilmelidir.
• Cinsel organ hastalıklarına karşı, elden geldiğince fazla miktarda civanperçemi çayı içilmesi tavsiye edilir.
• Kadınlarda menopozdan kaynaklanan kesilmelere de çok faydalıdır.
“Isırgan otu” ile birlikte demlenip, balla tatlandırılarak içilirse beyaz akıntıyı kısa sürede keser.
“Sığır kuyruğu” otu ile beraber demlenip içilmeye devam edilirse karaciğeri güçlendirir.
• Dizanteri hastalığında da şifadır. 1 bardak kaynar suya 10 gram bitki konur, demlemeye bırakılır, aç karnına 1 bardak içilir. Bu şekilde 10 gün kadar devam edilirse kanamayı durdurur, ağrıyı keser.
• Ateş düşürmek için; 1 bardak kaynar suya 10 gram civanperçemi konur, 10 dakika bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
• Şişkinlik için; ince kıyılmış 1 tatlı kaşığı dolusu “Civanperçemi” 1 bardak kaynar su ile haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden sonra, tatlandırılmadan içilir.
Civanperçemi kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrek yollarını temizler ve altını ıslatan çocuklara fayda verir.
Çocukların kemik hastalıklarında çok faydalıdır.
Tümörlerde; taze “Civanperçemi” ve “Havuç”un birer çay bardağı suyu alınır, birbirine karıştırılır. Bu karışımdan günde 3 defa 1 tatlı kaşığı içilir, üzerine 10 dakika sonra 1 bardak süt içilir.
Varis için de şifadır.
• konur. Dişetlerinin kanamasında ağız çalkalanır, yara ve şişlere lâpa hâlinde
“Gülhatmi” ile birlikte yarım litre sıcak suya konularak buharı buruna çekilirse sinüziti aktırır.
• Yara iyi edici özelliği de vardır.
• Kadın hastalıklardında (özellikle Miyom’da) haftada 3 kere “Civanperçemi oturma banyosu” alınmalıdır.
100 gram ince kıyılmış kuru bitki, 5 litre soğuk suda 12 saat bekletildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo suyu böbrek bölgesinin üstüne çıkmalıdır. Suyun içinde 20 dakika beklenir. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.
Civanperçemi aşırı dozda alınırsa kabızlığa sebebiyet verebilir.