Çam Ağacı (Gemmae pini) (Uc Tomurcukları):
Birçok çeşiti olan ve yaz kış yaprağını dökmeyen bir ağaçtır. İlkbaharda meydana gelen genç tomurcuklar kesilerek alınır, gölgelik bir yerde serilip kurutulur. Kabuğu ve yaprakları da şifa kaynağıdır.
• 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı konur. İlk üç gün her öğün, sonra sadece sabah-akşam içilir.
• Bronşit, nezle, sinüzit, grip, öksürük ve astımda çok faydalıdır. Göğsü yumuşatır, balgam söker, öksürüğü keser, vücuda kuvvet verir. Çam filizleri kaynatılıp bal ile tatlandırılarak sıcak sıcak içilmeye devam edilirse müzmin öksürüğe iyi gelir.
• Çam kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrısını şifadır. • 50 gram “Çam kabuğu” 1 litre suda kaynatılarak 2-3 bardak içilirse kabızlık yapar. Bal ile tatlandırılarak içilmeye devam edilirse balgam söktürür.
gelir. • • Çam kabukları öğütülüp yaraların üzerine serpilirse yaraları iyileştirir. Çam ağaçlanı havayı temizler, çam havası veremli hastalara çok iyi
• Çam sakızı en şifalı yara merhemlerinden birisidir.
Şöyle ki;
1 fincan zeytin yağı, 60 gram çam sakızı ve 35 gram balmumu ile birlikte hafif ateşte eritilerek elde edilen merhem yaraların üzerine sürülürse kısa zamanda tedavi eder, cerahati temizler.
• Çam fıstığı kuvvet verici bir besindir. Bronşit ve akciğer hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Cinsel gücü artırır.
Çemen (Trigonella foenum graecum) (Tohumları):
Sarımsı beyaz çiçekli, bir yıllık otsu bir bitkidir. İlkbahar aylarında açar. Memleketimizde ziraati yapılmaktadır. Kullanılan kısımları tohumlarıdır. Olgun meyveler toplanır, güneşte kurutulduktan sonra, sopa ile dövülerek tohumlar meyvelerden dışarı çıkarılır. Öğütülmüşü aktarlarda “Çemen” adı ile satılır.
20 gram “Çemen” bir litre suda kaynatılır ve günde 2-3 bardak içilir. Çorba şeklinde de yenir.
• Acı oluşu sebebiyle gida metabolizması üzerinde önemli etkisi vardır, sindirim sistemini uyanır, iştah açar.
• Emzikli annelerde süt gelişini artırır.
• Kadınların aybaşı dönemlerini rahat atlatmalarına yardımcı olur. • Bronşları uyararak göğsü yumuşatır, balgam söktürür, öksürüğü hafifletir, nefes darlığına iyi gelir.
Pankreas bezesini çalıştırır, şekerin düşmesini ve zamanla şekerden kurtulmayı sağlar.
• Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.
• Toz haline getirilen tohumlar günde 3 defa birer gramlık hap şeklinde yutulursa kronik öksürüğe iyi gelir.
Çobançantası (Capsella bursa pastoris):
Çok yaygın ve yabanî bir ayrık otudur. Yol ve tarla kenarlarında, kırlarda ve çayırlarda, çöplüklerde tesadüf edilir. Boyu yarım metreye kadar uzar. Bir ya da iki yıllıktır. Başak şeklinde beyaz çiçekleri vardır, yaprakları uzundur.
Bitki yazın toplanır ve gölgede kurutulur.
• 1 litre sıcak suya 20 gram konur, 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 2 veya 4 fincan içilir.
• bitkidir. Menopozda, hanımların aşırı âdet kanamalarında çok şifalı bir
• Vücuttaki her türlü iç ve dış kanamalarında, Varis ve Hemeroid’de de çok faydalıdır.
Ağrılara iyi gelir.
• Böbreklerdeki kum ve taşların düşmesine yardımcı olur. • Kas erimesine iyi gelir. “Aslanperçesi” ile kullanılırsa daha çok etkilidir.
• Emzikli annelerin göğüs sertleşmesi ve ağrısında taze çobançantası kaynatılır, göğüsler buharına tutulur.