Gül (Rosa damascana):
Binlerce çeşidi olan ve dünyanın her tarafında park ve bahçelerde yetişen dikenli bir bitkidir. Mayıs-Haziran aylarında çeşitli renklerde çiçekler açar. En çok kullanılanı katmerli kırmızı güldür.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz gül kokusunu severdi.
Güller tomurcuk hâlindeyken, sabah güneş doğmadan önce toplanır ve gölgede dikkatle kurutulur, ışık almayan kutularda saklanır. Tomurcuk hâlinde toplandığında hassaları daha fazla olur. Kullanılacağı zaman kaynar su ile demlenir.
• Gargara yapılırsa bademcik rahatsızlıklarına şifa verir.
• Gül çiçekleri ve yaprağı kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilirse kanı temizler ve kalbi ferahlandırır.
• Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
• İltihaplı romatizmada; 1 bardak kaynar suya 5 gram kuru gül konur, 10 dakika demlenir, günde 2-3 bardak içilir.
· Gül reçeli mideye kuvvet verir.