Hazanbel (Acorus calamus)

Hazanbel (Acorus calamus):

Çok yıllık otsu bir bitkidir. Dere boylarında, bataklık yerlerde yabani olarak bulunur. Meyveleri yeşilimsi, çiçekleri siyahımsı-erguvani renktedir. da bilinir.

“Eğirotu” olarak

Kökleri bahar aylarında topraktan sökülerek temizlenir ve kurutulur. Aktarlarda satılmaktadır.

1 bardak sıcak suya döğülmüş 1 kahve kaşığı kök konur, 20 dakika sonra süzülür, günde yemekler üzerine 2-3 bardak içilir.

2 hafta kullanımdan sonra 1 hafta ara vermek gerekir.

• İştah açar.

• Nezleye iyi gelir.

•Prostatı tedavi eder, en azından durdurur.

• Güçlü ishal yapar.

• Sinirleri yatıştırır.

• Karaciğer, safra kesesi, dalak ve pankreasa etkilidir.

• Onikiparmak ülserine, ince bağırsak iltihabına iyi gelir.

⚫ Ter söktürür.

• Vücuttaki suyu atar, Gut’a faydalıdır.

• Dişetlerini kuvvetlendirir.

Akciğer kanserine iyi geldiği görülmüştür.

Civanperçemi ile birlikte bağırsak kanserine şifadır. Bir fincan soğuk suya bir silme tatlı kaşığı kök geceden bırakılır, kökler toz haline getirilmeden önce dış kabuklarından mutlaka temizlenir, ertesi sabah ısıtılıp her öğünden önce ve sonra birer yudum, toplam günde 6 yudum içilir. Her içişte fincan ısıtılır.

• “Atkuyruğu” otu ile beraber içilmeye devam edilirse kemik erimesine ve kemik zafiyetine faydalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir