Karanfil Ağacı (Eugenia aromatica)

Karanfil Ağacı (Eugenia aromatica) (Çiçeğinin Tomurcukları):

Tropikal memleketlerde yetişen, pembe ve güzel kokulu olan bir ağaçtır, kışın yapraklarıını dökmez. Boyu 10-12 metreye kadar yükselir.

Gelişmiş ağaçların henüz açılmamış olan goncaları toplanarak güneşte kurutulur. Bu kurutulan goncalar herkesin bildiği gibi keskin kokulu ve baharlı lezzetli bir baharattır.

Bazı şerbet ve şuruplara konulduğu gibi, ilâç olarak da kullanılır.

• Vücudu kansere karşı korur.

Karanfil taneleri uyarıcıdır. Dövülerek ıhlamurla kaynatılıp şekerli ve ılık olarak içildiğinde özellikle; iştah açar, sindirimi kolaylaştırır, bağırsak gazlarını azaltır. Süt ile de içilebilir.

• Mide bulantısını bastırır, kusmaları önler.

• Hafif ağrı kesicidir.

• Zihin yorgunluğunu giderir.

• Kalbe ve dimağa kuvvet verir.

• • Balgam söktürücü ve öksürük kesici etkileri vardır.

• Cinsi arzuyu kamçılar, iktidarı artırır.

• • Ağızda çiğnenirse nefesin kötü kokusunu yok eder.

• Vücutta biriken suyu boşaltır, çok kuvvetli idrar söktürür. Bunun için: 1 tatlı kaşığı karanfil 1 bardak suya karıştırılır, yeteri kadar şeker ilave edilir. Üç gün arka arkaya yatmadan önce içilir.

• Bir de üç yüz kadar çeşidi olan karanfil çiçeği vardır. Yaprakları ince-uzundur, çiçekleri ise değişik renklerdedir. Süs bitkisi olarak her yerde yetiştirilmektedir. Çiçekleri yirmi dört saat su içinde tutulup suyu içilirse; ateş düşürür, iştah açar, balgam söktürür, öksürük keser, sinirleri yatıştırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir