Kayın Ağacı (Fagus sylvatica)

Kayın Ağacı (Fagus sylvatica) (Genç Dal Kabukları):

Nemli topraklarda gölgede yetişen, kış aylarında yapraklarını döken güzel görünüşlü bir orman ağacıdır. Kabukları halka halka, dalları salkım gibidir. Kökleri orta derinliğe kadar iner.

Yaprağı ve kabukları kullanılır.

• 1 bardak sıcak suya ufalanmış halde 1 tatlı kaşığı konur, günde 2-3 çay bardağı içilir.

Vücut ve bilhassa Akciğerler için antiseptik olup, nöbet ve Akciğer rahatsızlıklarında faydalıdır. Müzmin bronşit tedavisinde kullanılır.

• Romatizma’ya iyi gelir.

• Kabızlığı gidermede, kıl kurtlarını temizlemede çok işe yarar.

Kayışkıran Otu (Ononis arvensis) (Kökleri):

Boş arazilerde kırlarda, bayırlarda, kurak yerlerde, çalılıklar arasında yetişen; yarım metre yüksekliğinde, dikenli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Haziran-Ağustos aylarında pembe çiçekler açar. Kökü kalın ve uzundur.

Kökler bahar aylarında veya meyvelerin olgunlaşmasından sonra EylülEkim aylarında topraktan sökülür ve dilimlenerek kurutulur.

• 1 bardak ılık suya toz halinde 1-2 kahve kaşığı koyup, yemeklerden önce içilir.

• İkinci bir karışım; 30 gram kadar kökü 1 litre suda kaynatılır, sabah akşam sıcak sıcak birer bardak içilir.

• Vücudu terletir ve bol idrar söktürür, tuzu atar. İdrar yolları enfeksiyonları ve karaciğer için faydalıdır.

• Kanı temizler.

• Vücuda rahatlık verir.

• Böbrek iltihaplarında, mesane yolları iltihabında kullanılır, kum ve taşlanının düşürülmesine yardım eder.

• • Ağızda gargara yapılırsa anjine iyi gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir