Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra):
Bir metreye kadar yükselen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Bol güneşli yerleri sever. Akarsu kenarlarında ve kumluklarda yetişir. Mavimsi mor renkte salkım hâlinde çiçekler açar. Dökülen tohumlarıyla, ya da kökü bölünüp ekilerek çoğalır. Memleketimizde altı türü yetişmektedir.
Bitkinin toprak altındaki kökleri ve yeraltı dalları Ekim-Kasım aylarında topraktan çıkarılır, yıkanarak iyice temizlenir, kalın kısımlar soyularak parçalanır ve güneşte kurutulur, ince ince kıyılır, hava almayan kaplarda paketlenir. Kullanılacağı zaman değirmende çekilerek tozu elde edilir.
• 1 bardak sıcak suya toz halinde 1 çay kaşığı konur. Üç öğün yemekte birer bardak içilir. Kaynatılarak da kullanılabilir.
Mide ve Onikiparmak ülserini, mide yanmasını, ince ve kalın bağırsak iltihabını gidericidir.
• İştah açıcıdır, hazmı kolaylaştırır.
• Kann ağrılarını geçirir.
• Boğaz ağrılarına iyi gelir.
• Göğsü yumuşatır, balgam söktürür.
• Ateş düşürür.
• Rahatlatıcı ve yatıştırıcıdır, bedeni güçlendirir.
⚫ Bronşit, öksürük ve peklikte çok fayda verir.
⚫ldrar söktürücüdür.
⚫ Ses kısıklığına iyi gelir.
• Egzama’ya iyi gelir.
• Tabii kortizon ihtiva eder.
• Kramp çözücü etkisi vardır.
• Uzun süre kullanılmamalıdır. Tansiyonu artırır, alışkanlık yapar. • Kronik karaciğer iltihabı, siroz, yüksek kan basıncı ve kanda potasyum eksikliği durumlarında meyan kökü kullanılmamalıdır.